понеделник, 27 септември 2010 г.

Ако то ви удари, или когато невинното ангелче стане свирепо зверче…

Как ще реагирате ако вашето дете ви удари? Не говорим за побеснелите тийнейджъри, там нещата са доста по-различни. Тук става дума за сладкото ви детенце, когато е на три или четири години. Виждала съм често подобни сцени, особено по детските площадки. Трябва да си тръгнат, майката казва на детето, че е време за обяд, започва да събира кофички и лопатки от пясъка и изведнъж – прааас! Малката лигла, която преди това 15 минути се е тръшкала, че не иска да тръгва, ви удря, защото вие сте категорични. Как ще реагирате?
Подобна ситуация е доста унизителна. Подобна ситуация, според мен изисква решение, което много често се прилага от дресьорите на кучета. Добрият дресьор никога не бие кучето си. Добрият родител бие детето си само в краен случай и никога пред погледа на случайни хора или просто трети лица. Няма начин да ме убедите, че боят не помага. Има ситуации, в които не може да се разминете без да шляпнете малкия палавник по дупето. Ето за този бой говорим. Останалото вече се третира като малтретиране.
Ако вашето дете ви удари, бъдете категорични. Хванете му ръцете и му обяснете да не го прави повече, защото сте по – силни от него. Демонстрацията на сила трябва да стане без посредничеството на болката. Отдалечете се заедно, а ако то продължава да буйства, просто го оставете да се тръшка, без да правите нищо. Трябва да му покажете кой командва и кой трябва да слуша. В никакъв случай не трябва да се правите, че не сте забелязали това, че ви е ударил, или да го превръщате в игра. Ясно и категорично кажете: „Не!“
Не подстрекавайте децата да изпадат в състояние, което може да провокира удар от тяхна страна. Има много начини, чрез които може да се наложите, без да е необходимо вие или то да използвате сила. И при кучетата, както и при децата трябва да сте категорични. Компромис само в краен случай. И при децата, както и при мъжете, трябва да извъртите така нещата, че вашето мнение да се окаже тяхно решение и не на последно място – действие. Добре ще е ако може да внушите на хлапето, че силата не решава проблемите. Наблюдавайте го и ако забележите, че агресивните му изблици са зачестили, или ако то ги използва като решение на определени ситуации в детските ясли или у дома – консултирайте се със специалист.

Няма коментари:

Публикуване на коментар