понеделник, 27 септември 2010 г.

Възпитанието се учи от родителите

От вкъщи започва ученето на добрите маниери. Всеки родител предава един вид код на поведение на своите деца. Не сте ли се замисляли понякога, защо в някои случаи повтаряте поведението на своите родители? Защо се питате как биха реагирали  те? Дори правите част от техните грешки? Ами просто е – като деца сте ги наблюдавали какво правят, как говорят по телефона, как се държат на масата, домакинстват и т.н.
Не се учудвайте тогава, че и вашето дете ви копира още от първата си година. Когато изисквате разни неща от него като: “Кажи “Здравей”, “Извини се” и т.н. не забравяйте, че вие също трябва да спазвате тези правила. Детето помни действията ви, а не думите.
Доброто възпитание, в добри обноски, означава да научите детето си да общува правилно с другите хора, да се държи приемливо на чужди места, и в различни ситуации, да научи и владее правилата на културно поведение. Да изградите добри маниери в детето е част от цялостния възпитателен процес на малкия човек. Цяло изкуство си е да ръководите едно дете през времето на неговото израстване, за да му помогнете да се развие хармонично, да реализира заложбите си.
Правилата за добри обноски се базират на уважението към личността, с която детето общува. А потребността от общуване е заложена еволюционно в човека от ранна възраст. Още усмивката е началото на неговото емоционално и социално развитие. Затова, започнете да възпитавате детето в тази насока, колкото се може по-рано. Всички знаем поговорката за първите седем години от живота, тя не е само празни приказки, в нея има голяма истина. Затова не ги пропускайте. Обикновено към година, година и половина малкото вече ходи стабилно, опитва се да имитира всяко ваше действие, иска да се храни само, и по всякакъв начин изучава заобикалящият го свят. Постарайте се първите думички, на които го научите да са добри и вежливи.
Най-добре ще разбере в конкретната ситуация: “Кажи “Мерси!” на баба за хубавия подарък.”, “Кажи “Добър ден” на какичката.”. Но прилагайте и вие същите методи, благодарете му, когато ви подава нещо, похвалете го за проявена вежливост. Направете му забележка, ако не се държи добре. Пред него обсъждайте поведението на други хора, и давайте такива, който са добре възпитани, за пример. Заедно четете книжки и гледайте филмчета или предавания за добрите обноски. Нека всеки един ден научава по нещо ново за добрите маниери.
Много е важно да научите детето на добри хигиенни навици още от много малко. То бързо ще запомни, че се храним след като са измити ръчичките, сложена е салфетка и масата е подредена. Учете тригодишното да се храни бавно и чисто, да изказва мнението си за храната, и ако не може да се справи да иска помощ.
Когато говорите по телефона е нормално да искате да се концентрирате върху разговора, а не някой да ви крещи на главата. Затова научете малкото да пази тишина, докато провеждате разговор. По този начин то ще се научи да уважава разговора между двама души без да се намесва.
Освен с думи, ние също така общуваме и с езика на тялото си. Има някой действия, които изразяват добри обноски, както и поздрава. Нека ви вижда как се ръкувате с някой при среща, отстъпвате място на възрастен човек или се изправяте в знак на уважение към друг. Наместването на стола и отварянето на вратата на някой също е свързано с добрите обноски. Това са също толкова важни прояви, както и речевите поздрави, затова се старайте да ги правите и самите вие, ако искате детето ви да е възпитано.

Няма коментари:

Публикуване на коментар