понеделник, 27 септември 2010 г.

Ценност номер едно за децата – честността

Една от основните ни задачи като родители е да изградим у детето ни любов към истината. И не като постоянно го поучаваме кое е добро и лошо, а като използваме всяка възможност да му показваме чрез нашите действия защо е добре да се казва истината.
То трябва да разбере, че казването на истината е много по-добре, отколкото една лъжа, защото дори и след казването на истината да се появи проблем, след време ще е получило доверието на приятели, родители и приятели към него.
Истина, свобода и доверие
А защо именно свобода? Защото всъщност след като всеки път казва истината, неговата свобода и отговорности ще се увеличават от вас, тъй като вие ще вярвате в него и неговата преценка, а като действате така ще му дадете да разбере, че честността е нещо много хубаво, което трябва да е като даденост за всеки човек. Но трябва да знаете, че честността не бива да е едностранна, както изисквате това от детето си, така и вие трябва да сте честни с него, за да бъдете неговия добър пример, а също така и то да ви има доверие, че след като сте му казали нещо, то наистина е така.
За да го научим на това качество трябва не само много търпение и разбиране, но и намирането на подходящите думи, в подходящото време. Ако например сме решили да го пуснем само на екскурзия или лагер, трябва ясно да му обясним, че го правим, защото самото то си го е извоювало, бидейки честно към нас като към родители. Затова не забравяйте, когато детето е било честно с нас, да го похвалите и да му обясните, че е направило добро дело, за да знае то занапред колко висока стойност има казаната истина.
Честни приятели
Възпитавайки детето в честност вие ще го научите как да си подбира приятелите, т.е. ще си търси приятели, които също са честни, защото лъжата ще го кара да се чувства некомфортно. А и човек, който лъже ще е абсолютно несъвместим с неговия приятелски кръг, ето защо ще го кара да страни от него и от всички деца, които лъжат. От това автоматично следва, че то самото няма да лъже приятелите си и по този начин ще се научи да цени приятелството и да го възприема като цяло като обещание за честност.
Аз лъжец ли съм?
Много трябва да внимаваме с лъжите и тяхното казване, когато върви процеса на възпитание. Около седемгодишната си възраст всички деца са много чувствителни към лъжите и думите, с които го наричате, така че внимавайте да не се отплеснете, ако започнете да го наричате “лъжльо” доста често накрая то наистина ще почне да ви лъже. След като е казало някоя лъжа, трябва да го поправите, но не бива да осъждате поведението му, а по скоро със сериозен тон да му обърнете внимание на това. Може и да се разстрои и да се разплаче, но така поне ще сте сигурни, че ще има напредък и малкото ще се отдалечи постепенно от лъжата и измамата.
Тук не лъжем!
Средата, която цари в дома ви е от решаващо значение за малкия човек, като му дава пример на поведение. Ако например някой ви потърси по телефона, но в момента не ви се говори и накарате да кажат, че ви няма, така може и да се отървете от досадника, но безспорно ще дадете лош пример на детето си. Как тогава то да казва само истината, след като вижда как мама лъже с такава лекота? За децата всяка дума е точно това, което чуват, за тях няма благородна лъжа, лъжата си е лъжа.
Прошка и наказание
В момента, в който детето си признае за някоя лоша постъпка, непременно трябва да го похвалите, а не да почвате да му се карате и веднага да го накажете. Така ще го подтикнете никога повече да не ви споделя. Вместо това го похвалете, че ви е казало истината и е било честно, и му обяснете, че винаги когато каже истината, ще получи прошка, но няма да бъде простена самата лоша постъпка, което то е извършило и ето защо трябва да си понесе наказанието. Т.е. прошката и похвалата са за него, а наказанието за лошата постъпка.
Бъдете внимателни с телевизията
Както при всяка една възпитателна дейност, телевизионните предавания само за няколко минути могат да съсипят всичките ви усилия. Вие казвате на детето колко е добра истината и в същото време то вижда как любимият му герой лъже. Направо сте си пред изгубена кауза. Въпреки всичко телевизията може да е средство и за възпитание, но трябва внимателно да се отсяват нещата, които то трябва да гледа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар